« 2018. № 3 (141)

Народознавчі зошити. 2018. № 3 (141). С. 726–730

УДК: 739.2:745.55

DOI https://doi.org/10.15407/nz2018.03.726

НОВІТНЄ ЮВЕЛІРНЕ МИСТЕЦТВО: НОВІ ХУДОЖНІ МОВИ, ТЕХНІКИ, МАТЕРІАЛИ, ПРИНЦИПИ ПОЄДНАННЯ

Триколенко Софія Тарасівна, кандидат мистецтвознавства, старший викладач
Національний авіаційний університет,
кафедра основ архітектури та дизайну,
просп. Космонавта Комарова, 1, 03058, м. Київ, Україна
Контакти: e-mail: baronessainred@gothic.com.ua.

Анотація. Стаття представляє три принципово різні авторські ювелірні майстерні, творчість яких базується на використанні новітніх матеріалів, технік та нетипових й незвичних поєднань. Використання традиційних матеріалів й технік для створення унікальних авторських виробів родинної майстерні «Yershov» пройшло певну стилістичну еволюцію, сформувавши унікальну на сьогоднішній день тенденцію поєднання в єдиному виробі мінералів, металів та рогу. Стилістика субкультури стімпанк знаходить виявлення у прикрасах Iren Fox, створених із деталей годинникових механізмів. Можливості акрилового скла використовує Катерина Титова, втілюючи у прикрасах казкові зображення тварин, птахів, технічних засобів. Стаття розкриває також особливості актуального нині протиставлення «авторське/масове», демонструє переваги одиничних художніх рішень над масовим виробництвом.

Ключові слова: ювелірне мистецтво, сучасні матеріали, новітні техніки, метал, ріг, мінерал, акрил, стімпанк, мистецтво.

Надійшла 15.01.2018

Список використаних джерел

1. Авраменко О. Підготовка кваліфікованих робітників ювелірного профі- лю на підприємствах і в професійно-технічних навчальних закладах України : автореф. дис. … канд. мистецтвознав / О. Авраменко. — Київ, 2011. — 16 с.
2. Триколенко С. Поєднання природних матеріалів у виробах ювелірної майстерні «Yershov» / Софія Триколенко // Сучасні технології та особливості видобутку, обробки і використання природного каміння / Софія Триколенко. — Київ : ДГЦУ, 2016. — С. 43—45.
3. Триколенко С.Т. Стиль стімпанк в оформленні інтер’єрів / Софія Тарасівна Триколенко // Проблеми розвитку міського середовища. — Київ : Компринт, 2017. — С. 166—173. — (Науково-технічний збірник).
4. Пасічник Л. Ювелірне мистецтво України в контексті художнього процесу останньої чверті ХХ — початку ХХІ століття (за матеріалами виставок Києва) [Електронний ресурс] / Лілія Пасічник ; Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАН України. — 2012. — Режим доступу до ресурсу: http://um.etnolog.org.ua/zmist/2012/27.pdf.
5. Триколенко С. Iren Fox — ювелірний стімпанк [Електронний ресурс] / София Триколенко // Украинский готический портал. — 2017. — Режим доступу до ресурсу: http://er.nau.edu.ua:8080/handle/NAU/30862.

читати публікацію»

Наші автори
Особистісно-духовний розвиток засобами образотворчого мистецтва
У статті розглядається проблема втілення образу матері у творах образотворчого мистецтва з точки зору впливу на різні напрями особистісно-духовного розвитку людини. Зокрема, образ матері представлено у міфологічному, сакральному, мистецькому аспектах через репрезентацію відповідних творів образотворчого мистецтва (іконопис, живопис, скульптура). Зміст статті може успішно використовуватися студентами і викладачами різноманітних навчальних закладів у підготовці та проведенні занять з образотворчого мистецтва, а також у факультативній та позаурочній роботі.
Читати »

Хто ж записав «Народнїй калєндар у Ровенськім повітї Волинської губернії»?
На основі аналізу наукового доробку і творчого шляху Василя Доманицького доводиться: дослідник ніколи не відвідував Рівненський повіт Волинської губернії, отже й не збирав етнографічні та фольклорні матеріали на його території. «Народнїй калєндар у Ровенськім повітї…» та інші етнографічні праці, що стосуються традиційно-побутової культури населення цього краю, вчений підготував на основі народознавчих джерел, які в середині XIX ст. зібрав Василь Абрамович — священик села Яполоті, нині Костопільського району Рівненської області.
Читати »

Головний командир УПА Роман Шухевич у фольклорній прозі Яворівщини
Із великого масиву повстанського героїчного епосу, що його автор записав на Яворівщині, виділено й проаналізовано тематичну групу мотивів про Головного командира УПА Романа Шухевича. Переважна більшість цих творів виникла й стала активно побутувати вже в часи відновленої у 1991 р. української державності, оскільки тепер з’явилися сприятливі для цього умови. Майже усі зафіксовані у цій місцевості народні оповідання про Р. Шухевича виводяться із поетичного вимислу, що засвідчує вагоме суспільно-політичне й художньо-естетичне значення цієї особи. Сам генерал постає в образі опоетизованого й уславленого національного героя — ідеалізованого борця за самостійну Україну, улюбленця широких народних мас.
Читати »