« 2019. № 5 (149)

Народознавчі зошити. 2019. № 5 (149). С. 1305—1330

УДК 398.332(477.51)

DOI https://doi.org/10.15407/nz2019.05.1305

ТРАДИЦІЙНІ КАЛЕНДАРНО-ПОБУТОВІ ЗВИЧАЇ ТА ОБРЯДИ СХІДНОГО ПОЛІССЯ (НА ПОЛЬОВИХ МАТЕРІАЛАХ З РІПКИНСЬКОГО Р‑НУ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛ.)

ГАЛАЙЧУК Володимир

ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-7780-5876

кандидат філологічних наук, доцент,

Львівський національний університет імені Івана Франка,

кафедра етнології,

вул. Університетська, 1, 79000, м. Львів, Україна

e-mail: halay_czuk@ukr.net

ЦИПИШЕВ Сергій

ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-5924-8930

заступник директора з наукової роботи,

Музей народної архітектури і побуту у Львові

імені Климентія Шептицького,

вул. Чернеча Гора, 1, 79014, м. Львів, Україна

e-mail: SerhiyTsypyshev@gmail.com

Анотація. Мета  публікації — опис та характеристика традиційних календарно-побутових звичаїв та обрядів поліщуків Ріпкинщини. Для досягнення цієї мети в липні—серпні 2017 р. автори статті  (як учасники Комплексної історико-етнографічної експедиції від Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф) зібрали польовий етнографічний матеріал на теренах Ріпкинського району. Предмет дослідження — традиційні календарні звичаї та обряди Ріпкинського району Чернігівської області. Задля цього укладено реєстр народного календаря поліщуків Ріпкинщини. З’ясовано прикметні звичаєво-побутові та світоглядні риси окремих свят. Акцентовано на маністичних, аграрних, скотарських, демонологічних та ін. мотивах тих чи інших звичаїв та обрядів. Для досягнення мети обрано хронологічно-проблемний принцип викладу матеріалу.

Ключові слова: Східне Полісся, Ріпкинщина, духовна культура, календарні звичаї та обряди.

Надійшла 9.10.2019

Список використаних джерел

  1. Архів ДНЦЗКСТК. Ф. Ріпки–2017. Од. зб. В. Галайчук.
  2. Архів ДНЦЗКСТК. Ф. Ріпки–2017. Од. зб. С. Ципишев.
  3. Толстая С. М. Полесский народный календарь. Москва: Индрик, 2005. 600с. (Традиционная духовная культура славян. Современные исследования).

читати публікацію»

Наші автори
Традиційний народний одяг великобичківських гуцулів ХІХ — першої половини ХХ ст.
На основі польового матеріалу, наявної літератури, фондових зібрань етнографічних, історико-культурних та крає­знавчих музеїв області автор комплексно аналізує народний одяг великобичківських гуцулів. Докладно описує жіночі та чоловічі комплекси вбрання досліджуваного регіону. При їх характеристиці основна увага звертається на деталі крою окремих компонентів вбрання, подається рисунок крою жіночої сорочки.
Читати »

Особистісно-духовний розвиток засобами образотворчого мистецтва
У статті розглядається проблема втілення образу матері у творах образотворчого мистецтва з точки зору впливу на різні напрями особистісно-духовного розвитку людини. Зокрема, образ матері представлено у міфологічному, сакральному, мистецькому аспектах через репрезентацію відповідних творів образотворчого мистецтва (іконопис, живопис, скульптура). Зміст статті може успішно використовуватися студентами і викладачами різноманітних навчальних закладів у підготовці та проведенні занять з образотворчого мистецтва, а також у факультативній та позаурочній роботі.
Читати »

Польові дослідження російських і білоруських етнологів та етнолінгвістів на теренах Полісся України у 1945—1980-х рр.
На великому літературному матеріалі комплексно охарактеризовано польові дослідження території Полісся України, проведені в 1945—1980-х рр. співробітниками російських і білоруських етнологічних осередків, а також московськими етнолінгвістами та представниками інших народознавчих центрів Росії, України та Білорусі у рамках реалізації програми «Полесского этнолингвистического атла­са». Особлива увага звернена на їхню географію, методику проведення, тематику та наукові результати.
Читати »