« 2018. № 1 (139)

Народознавчі зошити. 2018. № 1 (139). С. 10–13

УДК 39-057.4-027.233.2(477)”19/20”С.Павлюк

DOI https://doi.org/10.15407/nz2018.01.010

Надійшла 14.01.2018

ІНТЕГРАЛИ УСПІХУ: НАУКОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ МОДЕЛІ СТЕПАНА ПАВЛЮКА

ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-1509-5367

Яців Роман Миронович, кандидат мистецтвознавства, доцент,

проректор з наукової роботи

Львівська національна академія мистецтв,

вул. Кубійовича, 38, 79011, м. Львів, Україна
Контакти: e-mail jaciv@ukr.net
  Анотація. Розглядається сукупність наукової та науково-орга­ніза­ційної діяльності Степана Павлюка — вченого-ет­но­лога, громадсько-культурного і політичного діяча, незмінного директора Інституту народознавства НАН України. Його великий доробок як організатора і як дослідника етнічної культури подається за структурою моделей — найбільш значимих тематично-смислових напрямків наукових зусиль або форм організаційних ініціатив. Наголошується на значенні реформування С. Павлюком системи академічної гуманітарної науки, зокрема формування львівського осередку народознавства. Серед пріоритетних наукових проблем вченого — проблема етногенезу, комплексів звичаєвості в етнорегіонах України, цілісності та самобутності української культури.

 Ключові слова: Степан Павлюк, народознавство, етнологія, етногенез, академічна наука, етнонаціональна традиція, традиційна культура, духовно-ціннісний комплекс, наукова модель, організаційна модель.

Список використаних джерел

  1. Павлюк С. Зораний переліг засіяний любов’ю до Вітчизни / Степан Павлюк, Василь Пилип’юк ; вступ. ст. Р. Яціва — Львів : Світло і тінь, 2017. — 168 с. : іл.

читати публікацію»

Наші автори
Хто ж записав «Народнїй калєндар у Ровенськім повітї Волинської губернії»?
На основі аналізу наукового доробку і творчого шляху Василя Доманицького доводиться: дослідник ніколи не відвідував Рівненський повіт Волинської губернії, отже й не збирав етнографічні та фольклорні матеріали на його території. «Народнїй калєндар у Ровенськім повітї…» та інші етнографічні праці, що стосуються традиційно-побутової культури населення цього краю, вчений підготував на основі народознавчих джерел, які в середині XIX ст. зібрав Василь Абрамович — священик села Яполоті, нині Костопільського району Рівненської області.
Читати »

Демоніум бойків: категорії «нечистих» покійників
Особливості традиційних демонологічних уявлень бойків про так званих нечистих («безпірних») мерців; на основі польових матеріалів та етнологічної літератури виділяється низка їх категорій; аналізуються особливі прикмети, риси поведінки та функції цих персонажів народної демонології.
Читати »

Особливості формування ідентифікаційного простору України наприкінці ХХ — на поч. ХХІ ст.: конфесійний аспект
У статті розглядаються особливості формування ідентифікаційного простору України кін. ХХ — поч. XXI ст., зокрема аналізуються перспективи участі Церкви у становленні української громадянської нації в умовах поліконфесійного суспільства. Автор намагається поєднати макроі мікропідходи, приділяючи особливу увагу аналізу повсякденного життєвого досвіду сучасних українців із широким використанням авторських емпіричних досліджень.
Читати »