« 2017. № 4 (136)

Народознавчі зошити. 2017. № 4 (136). С. 971–976

УДК 72.012(477.73)

DOI https://doi.org/10.15407/nz2017.04.971

ДЕЯКІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ДИЗАЙНУ НА ПРИКЛАДІ АРХІТЕКТУРИ МИКОЛАЄВА

Сапак Наталія Вікторівна кандидат мистецтвознавства,

професор, доцент кафедри дизайну Відокремленого підрозділу

«Миколаївська філія Київського національного університету культури і мистецтв».

вул. Декабристів, 17, 54001, Миколаїв

Анотація. Досліджено витоки архітектурного дизайну в Миколаєві в ХІХ — на початку ХХ століття на прикладі художнього металу, художнього різьблення та цегляного будівництва. Визначено підстави розвитку цих видів мистецтва, їх стильові та технологічні особливості. Підкреслено зв’язок ремісничої діяльності майстрів із становленням професійної підготовки фахівців у галузі художньої освіти та дизайну.

Ключові слова: металева пластика, різьблення, цегляне будівництво, художня освіта, дизайн.

Надійшла 6.07.2017

Список використаних джерел:

  1. Боньковська С.М. Ковальство на Україні (ХІХ — початок ХХ ст.) / С.М. Боньковська. — Київ : Наукова думка, 2003.
  2. Крючков Ю.С. Архитектура старого Николаева / Ю.С. Крючков. — Николаев : Возможности Киммерии, 2008.
  3. Кухар-­Онишко Н.О. Архітектура Миколаєва (кінець ХVІІІ — початок ХХ століть) / Н.О. Кухар­Онишко. — Миколаїв, 2001.
  4. Малина В. Народне мистецтво Півдня України. Кінець ХІХ — початок ХХ ст. / В. Малина. — Миколаїв, 2006.
  5. Могилевский В.Ю. Художественный металл в архитектуре Киева середины XVII — начала XX ст. : автореферат дис. на соиск. уч. ст. канд. искусствоведения / В.Ю. Могилевский. — Москва, 1990.
  6. Сапак Н.В. Художня освіта на Півдні України в першій третині ХХ століття / Н.В. Сапак // Мистецтвознавство України: Збірник наук. праць. — Київ : СПД Кравчук В.К., 2003. — Вип. 3. — С. 331—338.
  7. Сапак Н.В. Деякі аспекти розвитку художнього металу ХІХ — початку ХХ століття на прикладі архітектури міста Миколаєва / Н.В. Сапак // Вісник Харківської державної академії дизайну і мистецтв: Збірник наук. праць. — Харків : ХДАДМ, 2011. — № 4. — С. 144—147.
  8. Тімофієнко В.І. Брами, огорожі південних міст / В.І. Тимофієнко. — Київ, 1994.

читати публікацію»

Наші автори
Головний командир УПА Роман Шухевич у фольклорній прозі Яворівщини
Із великого масиву повстанського героїчного епосу, що його автор записав на Яворівщині, виділено й проаналізовано тематичну групу мотивів про Головного командира УПА Романа Шухевича. Переважна більшість цих творів виникла й стала активно побутувати вже в часи відновленої у 1991 р. української державності, оскільки тепер з’явилися сприятливі для цього умови. Майже усі зафіксовані у цій місцевості народні оповідання про Р. Шухевича виводяться із поетичного вимислу, що засвідчує вагоме суспільно-політичне й художньо-естетичне значення цієї особи. Сам генерал постає в образі опоетизованого й уславленого національного героя — ідеалізованого борця за самостійну Україну, улюбленця широких народних мас.
Читати »

Демоніум бойків: категорії «нечистих» покійників
Особливості традиційних демонологічних уявлень бойків про так званих нечистих («безпірних») мерців; на основі польових матеріалів та етнологічної літератури виділяється низка їх категорій; аналізуються особливі прикмети, риси поведінки та функції цих персонажів народної демонології.
Читати »

Польові дослідження російських і білоруських етнологів та етнолінгвістів на теренах Полісся України у 1945—1980-х рр.
На великому літературному матеріалі комплексно охарактеризовано польові дослідження території Полісся України, проведені в 1945—1980-х рр. співробітниками російських і білоруських етнологічних осередків, а також московськими етнолінгвістами та представниками інших народознавчих центрів Росії, України та Білорусі у рамках реалізації програми «Полесского этнолингвистического атла­са». Особлива увага звернена на їхню географію, методику проведення, тематику та наукові результати.
Читати »