« 2017. № 4 (136)

Народознавчі зошити. 2017. № 4 (136). С. 971–976

УДК 72.012(477.73)

DOI https://doi.org/10.15407/nz2017.04.971

ДЕЯКІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ДИЗАЙНУ НА ПРИКЛАДІ АРХІТЕКТУРИ МИКОЛАЄВА

Сапак Наталія Вікторівна кандидат мистецтвознавства,

професор, доцент кафедри дизайну Відокремленого підрозділу

«Миколаївська філія Київського національного університету культури і мистецтв».

вул. Декабристів, 17, 54001, Миколаїв

Анотація. Досліджено витоки архітектурного дизайну в Миколаєві в ХІХ — на початку ХХ століття на прикладі художнього металу, художнього різьблення та цегляного будівництва. Визначено підстави розвитку цих видів мистецтва, їх стильові та технологічні особливості. Підкреслено зв’язок ремісничої діяльності майстрів із становленням професійної підготовки фахівців у галузі художньої освіти та дизайну.

Ключові слова: металева пластика, різьблення, цегляне будівництво, художня освіта, дизайн.

Надійшла 6.07.2017

Список використаних джерел:

  1. Боньковська С.М. Ковальство на Україні (ХІХ — початок ХХ ст.) / С.М. Боньковська. — Київ : Наукова думка, 2003.
  2. Крючков Ю.С. Архитектура старого Николаева / Ю.С. Крючков. — Николаев : Возможности Киммерии, 2008.
  3. Кухар-­Онишко Н.О. Архітектура Миколаєва (кінець ХVІІІ — початок ХХ століть) / Н.О. Кухар­Онишко. — Миколаїв, 2001.
  4. Малина В. Народне мистецтво Півдня України. Кінець ХІХ — початок ХХ ст. / В. Малина. — Миколаїв, 2006.
  5. Могилевский В.Ю. Художественный металл в архитектуре Киева середины XVII — начала XX ст. : автореферат дис. на соиск. уч. ст. канд. искусствоведения / В.Ю. Могилевский. — Москва, 1990.
  6. Сапак Н.В. Художня освіта на Півдні України в першій третині ХХ століття / Н.В. Сапак // Мистецтвознавство України: Збірник наук. праць. — Київ : СПД Кравчук В.К., 2003. — Вип. 3. — С. 331—338.
  7. Сапак Н.В. Деякі аспекти розвитку художнього металу ХІХ — початку ХХ століття на прикладі архітектури міста Миколаєва / Н.В. Сапак // Вісник Харківської державної академії дизайну і мистецтв: Збірник наук. праць. — Харків : ХДАДМ, 2011. — № 4. — С. 144—147.
  8. Тімофієнко В.І. Брами, огорожі південних міст / В.І. Тимофієнко. — Київ, 1994.

читати публікацію»

Наші автори
Особистісно-духовний розвиток засобами образотворчого мистецтва
У статті розглядається проблема втілення образу матері у творах образотворчого мистецтва з точки зору впливу на різні напрями особистісно-духовного розвитку людини. Зокрема, образ матері представлено у міфологічному, сакральному, мистецькому аспектах через репрезентацію відповідних творів образотворчого мистецтва (іконопис, живопис, скульптура). Зміст статті може успішно використовуватися студентами і викладачами різноманітних навчальних закладів у підготовці та проведенні занять з образотворчого мистецтва, а також у факультативній та позаурочній роботі.
Читати »

Традиційний народний одяг великобичківських гуцулів ХІХ — першої половини ХХ ст.
На основі польового матеріалу, наявної літератури, фондових зібрань етнографічних, історико-культурних та крає­знавчих музеїв області автор комплексно аналізує народний одяг великобичківських гуцулів. Докладно описує жіночі та чоловічі комплекси вбрання досліджуваного регіону. При їх характеристиці основна увага звертається на деталі крою окремих компонентів вбрання, подається рисунок крою жіночої сорочки.
Читати »

Хто ж записав «Народнїй калєндар у Ровенськім повітї Волинської губернії»?
На основі аналізу наукового доробку і творчого шляху Василя Доманицького доводиться: дослідник ніколи не відвідував Рівненський повіт Волинської губернії, отже й не збирав етнографічні та фольклорні матеріали на його території. «Народнїй калєндар у Ровенськім повітї…» та інші етнографічні праці, що стосуються традиційно-побутової культури населення цього краю, вчений підготував на основі народознавчих джерел, які в середині XIX ст. зібрав Василь Абрамович — священик села Яполоті, нині Костопільського району Рівненської області.
Читати »