« 2019. № 4 (148)

Народознавчі зошити. 2019. № 4 (148). С. 928—933

УДК 39(=161.2):303.4(477) “18”(092)

DOI https://doi.org/10.15407/nz2019.04.928

ПАВЛО ЧУБИНСЬКИЙ — ВИДАТНИЙ ПОДВИЖНИК УКРАЇНСЬКОГО НАРОДОЗНАВСТВА (ДО 180-ЛІТТЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ)

ЧІКАЛО Оксана

ORCID ID: https://orcid.org/0000-0002-1636-3397

кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник,

відділ фольклористики,

Інститут народознавства НАН України,

проспект Свободи, 15, 79000, м. Львів, Україна.

Контакти: е-mail: ochikalo@yahoo.com

Анотація. У статті проаналізовано науковий доробок Павла Чубинського. Наголошено на діяльності вченого як одного з фундаторів українського народознавства, розкрито його роль у створенні наукових інституцій. Проаналізовано прогресивну методику організації, проведення експедиційної роботи, зокрема максимальне охоплення недостатньо обстежених територій та фіксацію усього масиву народного знання, що корисно для сучасних теренових досліджень, а тому зумовлює актуальність статті. Мета публікації — розглянути напрацювання П. Чубинського, як важливий матеріал для сучасних міждисциплінарних та компаративістичних досліджень фольклору з різних етнографічних територій.

Об’єкт дослідження — народознавча діяльність Павла Чубинського. Предметом розвідки є фольклористичні здобутки ученого, зокрема експедиційна робота (територіальне охоплення, методика фіксацій), систематизація, наукове опрацювання фольклорних матеріалів та едиційна практика. У статті синтезовано методи, підпорядковані меті розвідки: історичний (уможливлює дослідження культурно-історичних процесів ХІХ століття, виникнення, розвиток та діяльність інституцій), біографічний (фольклористичну діяльність науковця розглянено як частину його життєпису), міждисциплінарний дає змогу залучити до аналізу фольклорних матеріалів методологію різних наукових дисциплін: фольклористики, етнографії, статистики тощо.

Ключові слова: народознавство, фольклор, експедиція, видання, програма, вірування, казки, пісні, замовляння.

Надійшла 30.05.2019

Список використаних джерел

  1. Волков Ф. П.П. Чубинский. Отрывки из личных воспоминаний. Украинская жизнь. Отд. оттиск. 1914. №1. С.17.
  2. БріцинаО. Фольклорна проза із зібрання П. Чу­бинського: історичні здобутки і сучасні проблеми дослідження. Народна творчість та етнографія. 2004. №3. С. 24—29.
  3. ОстапенкоО. Павло Чубинський: нариси біографії та наукової творчості. URL: http://nte.etnolog.org.ua/zmist/2004/N4/Art12.htm.
  4. ЧередниченкоД. Павло Чубинський. Монографія. Київ: Альтернатива, 2005. 374 с.
  5. Скрипник Г. Народознавча спадщина П. Чубинського з погляду сучасної етнології. Народна творчість та етнографія. 2009. №2. С.4—23.
  6. КолядаІ. Науково-культурницька та громадська діяльність П.П. Чубинського (за матеріалами спогадів сучасників). Краєзнавство. 2012. №1. С. 66—73.
  7. СавченкоФ. Заборона українства. 1876 р. Харків; Київ, 1930. 430c.
  8. Чубинский П. Несколько слов об обычае и о значении сказок, пословиц и песен для криминалиста. Черниговский листок. 1861. №8.
  9. Чубинский П. Программа для изучения народных юридических обычаев в Малороссии. Киевские Губернские Ведомости. 1862.
  10. Общее предисловие к материалам и исследованиям, собранным П.П. Чубинским. Труды этнографическо-статистической экспедиции в Западно-Русский край, снаряженной Императорским Русским Географическим Обществом. Юго-Западный отдел. Материалы и исследования: в 7 т. Собрал П.П. Чубинский. Санкт-Петербург: [б. и.], 1872. Т.1. С.ХІ—XX.
  11. Труды этнографическо-статистической экспедиции в Западно-Русский край, снаряженной Императорским Русским Географическим Обществом. Юго-Западный отдел. Материалы и исследования: в 7 т. Собрал П.П. Чубинский. Санкт-Петербург: [б. и.], 1872—1878.
  12. Записки Юго-Западного отдела императорского Русского географического общества. Київ, 1874—1875. Т.1—2.
  13. Студинський К. Остап Терлецький про Археологічний з’їзд в Києві. Україна. Київ, 1927. Кн.5. С.43.
  14. Пыпина. История русской этнографии. Санкт-Петербург, 1891. Т.3. 434 с.

читати публікацію»

Наші автори
Польові дослідження російських і білоруських етнологів та етнолінгвістів на теренах Полісся України у 1945—1980-х рр.
На великому літературному матеріалі комплексно охарактеризовано польові дослідження території Полісся України, проведені в 1945—1980-х рр. співробітниками російських і білоруських етнологічних осередків, а також московськими етнолінгвістами та представниками інших народознавчих центрів Росії, України та Білорусі у рамках реалізації програми «Полесского этнолингвистического атла­са». Особлива увага звернена на їхню географію, методику проведення, тематику та наукові результати.
Читати »

Хто ж записав «Народнїй калєндар у Ровенськім повітї Волинської губернії»?
На основі аналізу наукового доробку і творчого шляху Василя Доманицького доводиться: дослідник ніколи не відвідував Рівненський повіт Волинської губернії, отже й не збирав етнографічні та фольклорні матеріали на його території. «Народнїй калєндар у Ровенськім повітї…» та інші етнографічні праці, що стосуються традиційно-побутової культури населення цього краю, вчений підготував на основі народознавчих джерел, які в середині XIX ст. зібрав Василь Абрамович — священик села Яполоті, нині Костопільського району Рівненської області.
Читати »

Феміністська парадигма в культурній та соціальній антропології: західний досвід
У статті представлено докладний критичний огляд класичних праць в ділянці феміністської антропології; авторка висвітлює процес становлення та розвитку феміністської методології в культурній та соціальній антропології Західної Європи та США. Авторка послідовно висвітлює та порівнює ідеї, погляди та аргументи провідних дослідників, аналізує сутність наукових дискусій навколо ключових тем феміністського аналізу культури (про причини та механізми субординації та маргіналізації жінок), простежує еволюцію основних понять та теоретичних підходів феміністської антропології протягом 1970—1990-х років. Стаття дозволяє зрозуміти витоки сучасних гендерних студій в етнографічних дослідженнях.
Читати »