« 2019. № 6 (150)

Народознавчі зошити. 2019. № 6 (150). С. 1640—1644

УДК 75.036(477)(092)

DOI https://doi.org/10.15407/nz2019.06.1640

ЗБЕРЕЖЕНА ТВОРЧА СПАДЩИНА ОСИПА ВАСЬКІВА (1895—1972)

МЕЛЬНИК Іван

ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-5301-8253

кандидат мистецтвознавства,

начальник науково-дослідного сектора,

Львівська національна академія мистецтв,

вул. Кубійовича, 38, 79011, м. Львів, Україна

Контакти: e-mail: ndslnam@gmail.com

Анотація. Стаття присвячена творчості художника і педагога, одного з найменш досліджених українських модерністів Осипа Васьківа (1895—1972). Ця студія є дотичною до актуальної нині проблеми вивчення творчого доробку малознаних митців першої половини ХХ ст., які працювали у периферійних з точки зору інтенсивності мистецького життя містах, проте своєю творчістю репрезентували панівні течії авангарду та модернізму. У запропонованій розвідці автор ставить перед собою мету розглянути основні факти з біографії О. Васьківа, а також здійснити спробу наукової реконструкції його багатогранної живописної та графічної спадщини.

Методологічною основою дослідження є методи системного, хронологічного, стилістичного аналізу поряд з принципом історизму у поєднанні з елементами структурно-функціонального аналізу. Одним з результатів дослідження стало виокремлення основних етапів становлення та еволюції індивідуальної манери художника, окреслення специфіки мистецького середовища, що мало вплив на формування його творчої особистості та низки стилістичних напрямів (у тому числі й авангардних), які надали імпульс подальшим пошукам власної художньої мови.

 Ключові слова: Осип Васьків, Делятин, модернізм, живопис, графіка, формальні пошуки, виставкова діяльність, вчителювання.

Надійшла 28.11.2019

Список використаних джерел

  1. Мисюк А. Український Ганді — Васьків О.М. Київ: Салютіс, 2015. 45 с.
  2. Прохасько Т. Шерлок для Робінзона, або Крузо для Голмса. Критика. Київ, 2013. Ч.5—6. С.30—31.
  3. Гори Гуцульщини. Під ред.А.Вєльоха. Краків: Центр. Осередок Гір. Туризму ПТТК, 2006. 223 с.
  4. Звід пам’яток Івано-Франківської області. Надвірнянський район. Книга2. Надвірнянський район. СмтДелятин. Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2015. 110 с.

читати публікацію»

Наші автори
Феміністська парадигма в культурній та соціальній антропології: західний досвід
У статті представлено докладний критичний огляд класичних праць в ділянці феміністської антропології; авторка висвітлює процес становлення та розвитку феміністської методології в культурній та соціальній антропології Західної Європи та США. Авторка послідовно висвітлює та порівнює ідеї, погляди та аргументи провідних дослідників, аналізує сутність наукових дискусій навколо ключових тем феміністського аналізу культури (про причини та механізми субординації та маргіналізації жінок), простежує еволюцію основних понять та теоретичних підходів феміністської антропології протягом 1970—1990-х років. Стаття дозволяє зрозуміти витоки сучасних гендерних студій в етнографічних дослідженнях.
Читати »

Головний командир УПА Роман Шухевич у фольклорній прозі Яворівщини
Із великого масиву повстанського героїчного епосу, що його автор записав на Яворівщині, виділено й проаналізовано тематичну групу мотивів про Головного командира УПА Романа Шухевича. Переважна більшість цих творів виникла й стала активно побутувати вже в часи відновленої у 1991 р. української державності, оскільки тепер з’явилися сприятливі для цього умови. Майже усі зафіксовані у цій місцевості народні оповідання про Р. Шухевича виводяться із поетичного вимислу, що засвідчує вагоме суспільно-політичне й художньо-естетичне значення цієї особи. Сам генерал постає в образі опоетизованого й уславленого національного героя — ідеалізованого борця за самостійну Україну, улюбленця широких народних мас.
Читати »

Особливості формування ідентифікаційного простору України наприкінці ХХ — на поч. ХХІ ст.: конфесійний аспект
У статті розглядаються особливості формування ідентифікаційного простору України кін. ХХ — поч. XXI ст., зокрема аналізуються перспективи участі Церкви у становленні української громадянської нації в умовах поліконфесійного суспільства. Автор намагається поєднати макроі мікропідходи, приділяючи особливу увагу аналізу повсякденного життєвого досвіду сучасних українців із широким використанням авторських емпіричних досліджень.
Читати »