Народознавчі зошити. 2017. № 6 (138). С. 1388—1393
УДК 392.81 (477) “18/19”
DOI https://doi.org/10.15407/nz2017.06.1388
Надійшла 17.10.2017
Щербань Олена Василівна, кандидат історичних наук,
старший викладач Харківської державної академії культури,
Бурсацький узвіз, 4, м. Харків, 61057, Україна
Контакти: (066)1845061; e-mail: rector@ic.ac.kharkov.ua
Анотація. Про особливості традиційної культури харчування мешканців Наддніпрянщини. Акцентовано увагу на денному меню селянинасередняка в скоромний будень, свято та пісний будень і пісне свято. Зроблено висновки про те, що сформований впродовж не одного тисячоліття харчовий раціон складався з натуральних продуктів місцевого виробництва, які готувалися у глиняному посуді в печі, переважно шляхом варіння та тушкування, був досить поживним, не призводив до масового ожиріння.
Ключові слова: глиняний посуд, культура харчування, вариста піч, Наддніпрянщина.
Список використаних джерел
- Етнографічні матеріали (1854—1855 рр.) // ІМФЕ — Ф. 2. — Од. зб. 11. — 95 арк.
- Артюх Л.Ф. Народне харчування українців та росіян північносхідних районів України / Л.Ф. Артюх. — Київ : Наукова думка, 1982. — 112 с.
- Вовк Х.К. Студії з української етнографії та антропології / Х.К. Вовк. — Київ : Мистецтво, 1995. — 336 с.
- В.Щ. Пища и питье крестьянмалороссов, с некоторыми относящимися сюда обычаями, поверьями и приметами / В. Щ. // Этнографическое обозрение. — Москва : Издание Этнографического Отдела Императорского общества любителей естествознания, антропологии и этнографии, состоящего при Московском университете, 1899. — № 1—2. — С. 266—322.
- Заглада Н. Харчування в с. Старосілля на Чернігівщині / Н. Заглада // Материяли до етнології. — Київ : Всеукраїнська академія наук, 1931. — ІІІ. — С. 83—196.
- КвіткаОснов’яненко Г.Ф. Українські повісті / Г.Ф. КвіткаОснов’яненко. — Київ : Державне видавництво України, 1929. — Т. 1. — 517 с.
- Кирчів Р. Наддніпрянщина / Р. Кирчів // Мала енциклопедія українського народознавства / за редакцією чл.кор. НАН України, дра іст. наук, проф. С. Павлюка. — Львів : Інститут народознавства НАН України, 2007. — С. 368.
- Клиновецька З. Страви й напитки на Україні / З. Клиновецька. — Київ : Час, 1991. — 218 с.
- Котляревський І.П. Повне зібрання творів / І.П. Котляревський. — Київ : Наукова думка, 1969. — 512 с
- Маркевич Н. Обычаи, поверья, кухня и напитки малороссиян / Н. Маркевич . — Київ : Тип. И. и А. Давиденко, 1860. — 174 с.
- Молоховец Е. Подарок молодым хазяйкам, или средство к уменьшению расходов в домашнем хозяйстве / Елена Молоховец. — СанктПетербург : Тип. Н.Н. Клобукова, 1901. — 1052 с.
- П. И. Народные обычаи, поверья, приметы, пословицы и загадки, относящиеся к малорусской хате (Материалы для характеристики миросозерцания крестьянского населения Купянского уезда) / П. И. // Харьковский Сборник. Литературнонаучное приложение к «Харьковскому календарю» на 1889 год. — Харьков : Типография Губернского Правления, 1889. — Вып. 3. — С. 35—66.
- Хмелевская М. Экономная кухарка / М. Хмелевская ; под. ред. Е. Астаховой, Т. Крупы — Харьков : Библекс, 2006. — 416 с.
- Щербань Е.В. Глиняная посуда как элемент традиционной культуры питания украинцев: постановка проблемы / Е.В. Щербань // Материалы I Международного симпозиума «Традиционная культура в современном мире. История еды и традиции питания народов мира» 30 октября — 1 ноября 2014 г. — Москва : МГУ им. М.В. Ломоносова, 2015.
- ЩербаньО.В. «Красне письменство», як джерело керамологічних досліджень культури харчування доби українців доби козаччини / О.В.Щербань // Заповідна Хортиця. Матеріали міжнародної науковопрактичної конференції «Історія запорізького козацтва в пам’ятках та музейній практиці». — Спеціальний випуск. — Запоріжжя : А&V.Art.GROUP, 2011. — С. 80—83.
- Щербань О.В. Народна «магія» у виготовленні та побутовому використанні глиняного посуду Наддніпрянщини (кінець ХІХ — перша половина ХХ століття) / О. Щербань // Народознавчі зошити. — 2015. — № 1 (121). — С. 195—205.
- Щербань Олена. Глиняний посуд Наддніпрянщини, як складова традиційної культури харчування українців / Олена Щербань // Сучасні дослідження української культури ; Wspolczesnebadanianadukrainskakultura / за редакцією Марини Замбжицької, Пауліни Олеховської та Катажини Якубовської-Кравчик. — Варшава ; ІваноФранківськ : SowaSp., 2015. — С. 266—283.