« 2017. № 3 (135)

Народознавчі зошити. 2017. № 3 (135). С. 690–730

УДК 398(477) : 001.8(049.3)

https://doi.org/10.15407/nz2017.03.690

МАТЕРІАЛИ ДО ФОЛЬКЛОРИСТИЧНОЇ ЕНЦИКЛОПЕДІЇ Випуск 4 Василь СОКІЛ [керівник проекту]

Сокіл Василь Васильович, доктор філологічних наук, професор,

завідувач відділу фольклористики

Інституту народознавства

Національної академії наук України,

проспект Свободи, 15, м. Львів, 79000, Україна

Контакти: тел. (067)2703221; e-mail: ina@mail.lviv.ua

ORCID ID: http://orcid.org/0000-0003-3164-1217

Анотація. У черговій добірці матеріалів до «Фольклористичної енциклопедії України» представлено статті з різних аспектів: персоналії, здебільшого маловідомі, фольклорні персонажі (міфологічні, історичні, казкові). Репрезентовано жанри усної словесності, теоретичні розробки, художні засоби народних творів. Містяться відомості про окремі збірники, часописи, а також науково­освітні установи, що займаються дослідженням фольклористики.

Ключові слова: фольклористична енциклопедія, персоналія, персонаж, жанр, збірник.

Надійшла 11.04.20117

читати публікацію»

Наші автори
Особистісно-духовний розвиток засобами образотворчого мистецтва
У статті розглядається проблема втілення образу матері у творах образотворчого мистецтва з точки зору впливу на різні напрями особистісно-духовного розвитку людини. Зокрема, образ матері представлено у міфологічному, сакральному, мистецькому аспектах через репрезентацію відповідних творів образотворчого мистецтва (іконопис, живопис, скульптура). Зміст статті може успішно використовуватися студентами і викладачами різноманітних навчальних закладів у підготовці та проведенні занять з образотворчого мистецтва, а також у факультативній та позаурочній роботі.
Читати »

Демоніум бойків: категорії «нечистих» покійників
Особливості традиційних демонологічних уявлень бойків про так званих нечистих («безпірних») мерців; на основі польових матеріалів та етнологічної літератури виділяється низка їх категорій; аналізуються особливі прикмети, риси поведінки та функції цих персонажів народної демонології.
Читати »

Головний командир УПА Роман Шухевич у фольклорній прозі Яворівщини
Із великого масиву повстанського героїчного епосу, що його автор записав на Яворівщині, виділено й проаналізовано тематичну групу мотивів про Головного командира УПА Романа Шухевича. Переважна більшість цих творів виникла й стала активно побутувати вже в часи відновленої у 1991 р. української державності, оскільки тепер з’явилися сприятливі для цього умови. Майже усі зафіксовані у цій місцевості народні оповідання про Р. Шухевича виводяться із поетичного вимислу, що засвідчує вагоме суспільно-політичне й художньо-естетичне значення цієї особи. Сам генерал постає в образі опоетизованого й уславленого національного героя — ідеалізованого борця за самостійну Україну, улюбленця широких народних мас.
Читати »