« 2017. № 6 (138)

Народознавчі зошити. 2017. № 6 (138). С. 1578—1583

УДК 659.1

DOI https://doi.org/10.15407/nz2017.06.1578

Надійшла 5.10.2017

ВИЯВЛЕННЯ ПРИНЦИПІВ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБ’ЄКТІВ РЕКЛАМИ В ПРЕДМЕТНО-ПРОСТОРОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ МІСТ

Сосницький Юрій Олександрович, викладач Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова,

член Національної спілки художників України.

вул. Маршала Бажанова, 17, м. Харків, 61002, Україна

Контакти: (057)7073314; e-mail: office@kname.edu.ua

Анотація. Розглянуті сучасні тенденції та виявлені основні напрями в організації рекламних дизайн­-об’єктів у світі, окреслені проблеми організації рекламного простору у м. Харкові, акцентована увага на необхідності впровадження новітніх екологічних технологій. Виявлення практичних прийомів реалізації та синтезу рекламних об’єктів з історичним і новочасним урбаністичним простором дає можливість подальшої систематизації за принципом синтезу. Висновки, що будуть здійснені на основі теоретичного аналізу наведених прикладів стануть плацдармом для наукової оцінки та переосмислення стану існуючого рекламного простору міста Харкова з подальшим вдосконаленням як естетичних, так і функціональних якостей.

 Ключові слова: дизайн, реклама, рекламний простір, ди­зайн-­об’єкт, предметно-просторове середовище, принципи і прийоми організації.

Список використаних джерел

  1. Авраменко Д.К. Дизайн зовнішньої реклами в Україні кін. ХХ — поч. ХХІ ст. / Д.К. Авраменко // Вісник Харківської державної академії дизайну і мистецтв. Мистецтвознавство. Архитектура. — 2014. — № 3. — С. 4—7.
  2. Генисаретский О.И. Пространство — для нас / О.И. Ге­нисаретский // Техническая эстетика. — 1987. — № 4. — С. 28—30.
  3. Даниленко В.Я. Дизайн України у світовому контексті художньо­проектної культури / В.Я. Даниленко. — Харків : Колорит, 2005. — 244 с.
  4. Сергеєва Н.В. Об’єкти медіа­дизайну в контексті формування громадського середовища міста : автореф. дис. … канд. мистецтвознавства: 17.00.07 / Н.В. Сергеєва. — Харків, 2008. — 20 с.
  5. Сидоренко В.Ф. Проблема художественного образа в дизайне / В.Ф. Сидоренко // Проблемы образного мышления в дизайне. — Москва : ВНИИТЭ, 1978. — Вып. № 17.

читати публікацію»

Наші автори
Головний командир УПА Роман Шухевич у фольклорній прозі Яворівщини
Із великого масиву повстанського героїчного епосу, що його автор записав на Яворівщині, виділено й проаналізовано тематичну групу мотивів про Головного командира УПА Романа Шухевича. Переважна більшість цих творів виникла й стала активно побутувати вже в часи відновленої у 1991 р. української державності, оскільки тепер з’явилися сприятливі для цього умови. Майже усі зафіксовані у цій місцевості народні оповідання про Р. Шухевича виводяться із поетичного вимислу, що засвідчує вагоме суспільно-політичне й художньо-естетичне значення цієї особи. Сам генерал постає в образі опоетизованого й уславленого національного героя — ідеалізованого борця за самостійну Україну, улюбленця широких народних мас.
Читати »

Особистісно-духовний розвиток засобами образотворчого мистецтва
У статті розглядається проблема втілення образу матері у творах образотворчого мистецтва з точки зору впливу на різні напрями особистісно-духовного розвитку людини. Зокрема, образ матері представлено у міфологічному, сакральному, мистецькому аспектах через репрезентацію відповідних творів образотворчого мистецтва (іконопис, живопис, скульптура). Зміст статті може успішно використовуватися студентами і викладачами різноманітних навчальних закладів у підготовці та проведенні занять з образотворчого мистецтва, а також у факультативній та позаурочній роботі.
Читати »

Особливості формування ідентифікаційного простору України наприкінці ХХ — на поч. ХХІ ст.: конфесійний аспект
У статті розглядаються особливості формування ідентифікаційного простору України кін. ХХ — поч. XXI ст., зокрема аналізуються перспективи участі Церкви у становленні української громадянської нації в умовах поліконфесійного суспільства. Автор намагається поєднати макроі мікропідходи, приділяючи особливу увагу аналізу повсякденного життєвого досвіду сучасних українців із широким використанням авторських емпіричних досліджень.
Читати »