« 2019. № 5 (149)

Народознавчі зошити. 2019. № 5 (149). С. 1178—1184

УДК 398.87:784.71(477)

DOI https://doi.org/10.15407/nz2019.05.1178

ІСТОРИКО-СОЦІАЛЬНЕ ПІДҐРУНТЯ РЕКРУТСЬКИХ ТА СОЛДАТСЬКИХ ПІСЕНЬ

ЯРИНЧИНА Олена

ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-9107-5697

провідний науковий редактор,

Інституту мистецтвознавства, фольклористики

та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України,

вул. Грушевського, 4, 01001, м. Київ, Україна,

e-mail: ol.yarynchyna@gmail.com

Анотація. У дослідженні представляємо, по-перше, набутки істо­риків у вивченні рекрутської повинності, окреслюємо основні її етапи, вказуємо на нормативно-правову базу, якою керувалося її проведення, різночитання в законодавстві, відмінності між теоретичним та практичним її проведенням, а, по-друге, подаємо свідчення істориків та етнографів, записані від очевидців й учасників подій, щодо практики проведення рекрутської повинності, ставлення до неї загалом та розпорядників-урядовців зокрема, з боку простих людей. Актуальність статті полягає в такому узагальнюючому дослідженні. Отже, мета статті — розглянути рекрутську повинність як історичне явище, його народне бачення та відображення у фольклорі. Джерельну базу складають нормативно-правові документи, енциклопедичні видання, праці істориків, у яких висвітлено аспекти проблеми, огляди етнографів зі свідченнями очевидців та виконавців рекрутської повинності, тексти українських народних рекрутських та солдатських пісень. Використовуємо переважно порівняльно-історичний та описовий методи, частково — структурно-типологічний. Представлено систему проведення наборів, простежено зміни в порядку визначення осіб рекрутів на місцевому рівні. Ґрунтуючись на свідченнях дослідників, окреслено основні проблеми та наслідки, спричинені запровадженням і побутуванням указаної повинності, передусім при виконанні її натурою. До того ж відзначено вплив на життя українців на соціальному, матеріальному і побутовому рівнях. Зауважено на достовірності її відображення в рекрутських та солдатських піснях.

Ключові слова: рекрутська повинність, рекрутські та солдатські пісні, соціально-побутова пісенність України, фольклорні інтерпретації історичних явищ.

Надійшла 17.10.2019

Список використаних джерел

  1. Волковинський В.М. Рекрутська повинність. Енциклопедія історії України. Т. 9. Прил — С. Редкол. В.А. Смолій (голова) та ін. НАН України. Інститут історії України. Київ: Наукова думка, 2012. С. 173.
  2. Рекрутские наборы в России. Военный энциклопедический лексикон. Издаваемый обществом военных и литераторов. Ч. 11. Санкт-Петербург, 1847. С. 365.
  3. Рекрут. Военный энциклопедический лексикон. Издаваемый обществом военных и литераторов. Ч. 11. Санкт-Петербург, 1847. С. 364—365.
  4. Васильев М. Рекрутчина в малорусской песне (этнографический очерк). Киевская старина. 1889. № 8. С. 354—376.
  5. Рекрутські та солдатські пісні. Упоряд. А.Л. Іоаніді, О.А. Правдюк. Київ: Наукова думка, 1974. 623 с. (Серія «Українська народна творчість»).
  6. Грушевський О. По катастрофі 1708 року: Розквартированнє росийських полків на Українї. Записки Наукового Товариства імені Шевченка. Під ред. М. Грушевського. Львів, 1907. Т. LXXVIII. Кн.IV. С.5—25.
  7. Васильев М. Рекрутчина в малорусской песне (этнографический очерк). Киевская старина. 1889. № 9. С. 615—630.
  8. Зубрицький М.Причинки до істориї рекруччини в Галичинї при кінци XVIII і до половини XIX столїтя. Записки Наукового Товариства імені Шевченка. Під ред. М. Грушевського. Львів, 1901. Т. XLII. Кн. IV. С. 1—18.
  9. Килимник С.І. Український рік у народних звичаях в історичному освітленні: у 5 т. Вінніпег; Торонто: Укр. Нац. Вид. Ком., 1959. Т. 2: Весняний цикл. 251, [2] c.

читати публікацію»

Наші автори
Традиційний народний одяг великобичківських гуцулів ХІХ — першої половини ХХ ст.
На основі польового матеріалу, наявної літератури, фондових зібрань етнографічних, історико-культурних та крає­знавчих музеїв області автор комплексно аналізує народний одяг великобичківських гуцулів. Докладно описує жіночі та чоловічі комплекси вбрання досліджуваного регіону. При їх характеристиці основна увага звертається на деталі крою окремих компонентів вбрання, подається рисунок крою жіночої сорочки.
Читати »

Феміністська парадигма в культурній та соціальній антропології: західний досвід
У статті представлено докладний критичний огляд класичних праць в ділянці феміністської антропології; авторка висвітлює процес становлення та розвитку феміністської методології в культурній та соціальній антропології Західної Європи та США. Авторка послідовно висвітлює та порівнює ідеї, погляди та аргументи провідних дослідників, аналізує сутність наукових дискусій навколо ключових тем феміністського аналізу культури (про причини та механізми субординації та маргіналізації жінок), простежує еволюцію основних понять та теоретичних підходів феміністської антропології протягом 1970—1990-х років. Стаття дозволяє зрозуміти витоки сучасних гендерних студій в етнографічних дослідженнях.
Читати »

Польові дослідження російських і білоруських етнологів та етнолінгвістів на теренах Полісся України у 1945—1980-х рр.
На великому літературному матеріалі комплексно охарактеризовано польові дослідження території Полісся України, проведені в 1945—1980-х рр. співробітниками російських і білоруських етнологічних осередків, а також московськими етнолінгвістами та представниками інших народознавчих центрів Росії, України та Білорусі у рамках реалізації програми «Полесского этнолингвистического атла­са». Особлива увага звернена на їхню географію, методику проведення, тематику та наукові результати.
Читати »