« 2020. № 6 (156)

Народознавчі зошити. 2020. № 6 (156). С. 1247—1255

УДК [7.075:339.16:004.738]:616.98](477)

DOI https://doi.org/10.15407/nz2020.06.1247

РИНОК МИСТЕЦТВА (АРТРИНКУ) В УМОВАХ КОРОНАКРИЗИ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

Степан ДАВИМУКА

  • ORCID ID:
  • провідний науковий співробітник,
  • ДУ «Інститут регіональних досліджень
  • імені М.І. Долішнього НАН України»,
  • вул. Козельницька, 4, 79026, Львів, Україна,

Мета статті —визначити характерні тенденції ринку мистецтва (артринку) в період кризових ситуацій, обумовлених наслідками карантину, викликаного пандемією COVID-2019, та проаналізувати їх сутність й визначити перспективи подальшого розвитку. На основі застосування методів аналізу та синтезу, порівняння та узагальнення було встановлено характерні тенденції розвитку ринку мистецтва (артринку), серед яких: організаційна активність галерей, аукціонів та інших учасників екосистеми мистецтва, спрямована на пошук шляхів та методів збереження ринку; застосування методів підтримки культури та мистецтва з боку влади провідних країн світу для збереження мистецьких організацій та діяльності окремих художників; застосування цифрових технологій та перехід артринку в онлайн-режим; прояв активної позиції художників в частині генерування креативних ідей для роботи в мистецтві та на ринку. Виявлені та охарактеризовані тенденції представляють наукову новизну дослідження.

Висновки: креативні ідеї щодо нового формату виставок і продажу робіт можуть в умовах карантину або інших кризових ситуацій надати художникові та мистецьким організаціям можливість сповістити про себе на локальному та глобальному рівнях та продемонструвати відданість спільним цінностями і цілям.

Ключові слова: пандемія COVID-2019, ринок мистецтва, екосистема мистецтва, тенденції, онлайн-торгівля.

  • 1. Culture & COVID-19: Impact and Response Tracker. URL: https://en.unesco.org/news/culture-covid-19-impact-and-response-tracker.
  • 2. Ганна Трегуб. Питання пріоритетів. URL: https://tyzhden.ua/Culture/243845.
  • 3. Денис Белькевич. Потери участников арт-рынка. От­четы Art Handler / Art Basel & UBS. URL: https://artinvestment.ru/invest/analytics/20200331_crisis_report.html.
  • 4. 5AMLD — 5th EU Anti-Money Laundering Directive: What You Need to Know. URL: https://complyadvanta­ge.com/blog/5mld-fifth-anti-money-laundering-directive/
  • 5. Museums around the world in the face of COVID-19. URL: https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000 373530.
  • 6. Art Galleries Respond to Virus Outbreak With Online Viewing Rooms. URL: https://www.nytimes.com/2020/ 03/16/arts/design/art-galleries-online-viewing-coro­navirus.html?fbclid=IwAR2OLaOqKa-cvct3ZDIsQjLuWAz5UNYFUMvYwF9uWzBHSnsbW3TUJ0SkoT0.
  • 7. Hiscox Online Art Trade Report 2019. URL: https://arttactic.com/product/49173/.
  • 8. Июньские торги принесли Sotheby’s $430 млн. URL: https://artinvestment.ru/news/artnews/20200702_sothebys_summer_sales.html.
  • 9. Сайт Christie’s. URL: https://www.christies.com.
  • 10.    Sotheby’s выручил на онлайн-торгах 363,2 млн. дол. URL: http://www.theartnewspaper.ru/posts/8209/.
  • 11.   Snapshot Overview: Impressionist, Modern, & Contemporary Art Evening Sales, New York, October 2020. URL: https://arttactic.com/product/snapshot-overview-impressionist-modern-contemporary-art-evening-sales-new-york-october-2020/.
  • 12.    Every Artist on This Online Art-Selling Platform Makes a Profit From Each Sale-Even If Their Own Works Don’t Find Buyers. URL: https://news.artnet.com/market/snark-art-in-the-age-of-quarantine-1893139.
  • 13.   Музей Родена в Париже будет продавать копии работ скульптора, чтобы покрыть убытки от карантина. URL: https://artguide.com/news/7313.
  • 14.   Денис Белькевич. Арт-рынок в период кризиса. Часть 3: Войны и политическая турбулентность. URL: https://artinvestment.ru/invest/analytics/20200402_crisis.html.
  • 15.    Art Market Update. URL: https://www.privatebank.bank­ofamerica.com/articles/art-services-market-update.html.

читати публікацію»

Наші автори
Демоніум бойків: категорії «нечистих» покійників
Особливості традиційних демонологічних уявлень бойків про так званих нечистих («безпірних») мерців; на основі польових матеріалів та етнологічної літератури виділяється низка їх категорій; аналізуються особливі прикмети, риси поведінки та функції цих персонажів народної демонології.
Читати »

Хто ж записав «Народнїй калєндар у Ровенськім повітї Волинської губернії»?
На основі аналізу наукового доробку і творчого шляху Василя Доманицького доводиться: дослідник ніколи не відвідував Рівненський повіт Волинської губернії, отже й не збирав етнографічні та фольклорні матеріали на його території. «Народнїй калєндар у Ровенськім повітї…» та інші етнографічні праці, що стосуються традиційно-побутової культури населення цього краю, вчений підготував на основі народознавчих джерел, які в середині XIX ст. зібрав Василь Абрамович — священик села Яполоті, нині Костопільського району Рівненської області.
Читати »

Особливості формування ідентифікаційного простору України наприкінці ХХ — на поч. ХХІ ст.: конфесійний аспект
У статті розглядаються особливості формування ідентифікаційного простору України кін. ХХ — поч. XXI ст., зокрема аналізуються перспективи участі Церкви у становленні української громадянської нації в умовах поліконфесійного суспільства. Автор намагається поєднати макроі мікропідходи, приділяючи особливу увагу аналізу повсякденного життєвого досвіду сучасних українців із широким використанням авторських емпіричних досліджень.
Читати »