« 2017. № 2 (134)

Народознавчі зошити. 2017. № 2 (134). С. 416—421.

УДК 911.3:32 (477:439)(1-192.2)

DOI https://doi.org/10.15407/nz2017.02.416

ЕТНОДЕМОГРАФІЧНІ ТА ЕТНОПОЛІТИЧНІ ПРОЦЕСИ В УКРАЇНСЬКО-УГОРСЬКОМУ ПРИКОРДОННІ НА ПОЧАТКУ ХХІ ст.

Склярська Оксана Ігорівна, кандидат географічних наук, доцент

Львівський національний університет імені Івана Франка,

кафедра географії України,

вул. Університетська 1, 79000, м. Львів, Україна.

Контакти: e-mail: geodekanat@gmail.com

Анотація. Розкриваються особливості сучасних демографічних процесів в адміністративних районах українсько-угорського прикордоння. Зазначаються головні наслідки впливу етнодемографічних і етносоціальних змін на політичні процеси в етноконтактній зоні. Зіставлено параметри демографічної ситуації по обидва боки кордону. Виявлено ключові особливості електоральної поведінки населення прикордоння в етнонаціональному розрізі, проаналізовано мережу та діяльність громадських організацій етнонаціональних спільнот. Зазначено, що головною ідеєю реалізації державної етнополітики в українсько-угорському прикордонні має бути ідея інтеграції населення прикордонної смуги в загальноукраїнське мовно-культурне та суспільно-полі­тич­не середовище.

Ключові слова: прикордоння, етнонаціональна меншина, етнополітичний процес, консолідація, демографічні зміни.

Надійшла 11.02.2017

Список використаних джерел

  1. Дністрянський М.С. Етнополітична географія України: проблеми теорії, методології, практики / М.С. Дністрянський. — Львів, 2006. — 490 с.
  2. Інформаційний бюлетень Відділу у справах національностей та міграцій Закарпатської обласної державної адміністрації / під ред. Ю.Б. Євчак. — Ужгород : Ліра, 2008. — 75 с.
  3. Котигорошко В. Верхнє Потисся в давнину / В. Котигорошко. — Ужгород, 2008. — 430 с.
  4. Нариси з історії Закарпаття: від найдавніших часів до 1918 року / Гранчак І.М. — Ужгород, 1993. — Т. 1. — 432 с.
  5. Національний склад населення Закарпатської області та його мовні ознаки. —Ужгород, 2003. — 86 с.
  6. Склярська О. Політико-географічні процеси в Закарпатській і Чернівецькій областях / О. Склярська. — Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2011. — 228 с.
  7. Тиводар М. Етнодемографічні процеси на Закарпатті (І — початок ІІІ тисячоліття) / М. Тиводар // Народна творчість та етнографія. — Вип. 1. — 2010. — С. 4—31.
  8. Головне управління статистики в Закарпатській області [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://www.uz.ukrstat.gov.ua/statinfo/dem/index2015.html.
  9. Меморандум Первого Европейского Конгресса Русинов [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http: //www.rusin.forum 24.ru.
  10. Центр культур національних меншин Закарпаття [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://centerkultur.xtreemhost.com/archives/category/tovarustva.
  11. Угорське центральне статистичне бюро [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://www.ksh.hu/nep­szamlalas/detailed_tables.
  12. Українська громада в Угорщині / Посольство України в Угорщині [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://hungary.mfa.gov.ua/ua/ukraine-hu/ukrainians-in-hu.

читати публікацію»

Наші автори
Демоніум бойків: категорії «нечистих» покійників
Особливості традиційних демонологічних уявлень бойків про так званих нечистих («безпірних») мерців; на основі польових матеріалів та етнологічної літератури виділяється низка їх категорій; аналізуються особливі прикмети, риси поведінки та функції цих персонажів народної демонології.
Читати »

Особистісно-духовний розвиток засобами образотворчого мистецтва
У статті розглядається проблема втілення образу матері у творах образотворчого мистецтва з точки зору впливу на різні напрями особистісно-духовного розвитку людини. Зокрема, образ матері представлено у міфологічному, сакральному, мистецькому аспектах через репрезентацію відповідних творів образотворчого мистецтва (іконопис, живопис, скульптура). Зміст статті може успішно використовуватися студентами і викладачами різноманітних навчальних закладів у підготовці та проведенні занять з образотворчого мистецтва, а також у факультативній та позаурочній роботі.
Читати »

Польові дослідження російських і білоруських етнологів та етнолінгвістів на теренах Полісся України у 1945—1980-х рр.
На великому літературному матеріалі комплексно охарактеризовано польові дослідження території Полісся України, проведені в 1945—1980-х рр. співробітниками російських і білоруських етнологічних осередків, а також московськими етнолінгвістами та представниками інших народознавчих центрів Росії, України та Білорусі у рамках реалізації програми «Полесского этнолингвистического атла­са». Особлива увага звернена на їхню географію, методику проведення, тематику та наукові результати.
Читати »