« 2019. № 5 (149)

Народознавчі зошити. 2019. № 5 (149). С. 1178—1184

УДК 398.87:784.71(477)

DOI https://doi.org/10.15407/nz2019.05.1178

ІСТОРИКО-СОЦІАЛЬНЕ ПІДҐРУНТЯ РЕКРУТСЬКИХ ТА СОЛДАТСЬКИХ ПІСЕНЬ

ЯРИНЧИНА Олена

ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-9107-5697

провідний науковий редактор,

Інституту мистецтвознавства, фольклористики

та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України,

вул. Грушевського, 4, 01001, м. Київ, Україна,

e-mail: ol.yarynchyna@gmail.com

Анотація. У дослідженні представляємо, по-перше, набутки істо­риків у вивченні рекрутської повинності, окреслюємо основні її етапи, вказуємо на нормативно-правову базу, якою керувалося її проведення, різночитання в законодавстві, відмінності між теоретичним та практичним її проведенням, а, по-друге, подаємо свідчення істориків та етнографів, записані від очевидців й учасників подій, щодо практики проведення рекрутської повинності, ставлення до неї загалом та розпорядників-урядовців зокрема, з боку простих людей. Актуальність статті полягає в такому узагальнюючому дослідженні. Отже, мета статті — розглянути рекрутську повинність як історичне явище, його народне бачення та відображення у фольклорі. Джерельну базу складають нормативно-правові документи, енциклопедичні видання, праці істориків, у яких висвітлено аспекти проблеми, огляди етнографів зі свідченнями очевидців та виконавців рекрутської повинності, тексти українських народних рекрутських та солдатських пісень. Використовуємо переважно порівняльно-історичний та описовий методи, частково — структурно-типологічний. Представлено систему проведення наборів, простежено зміни в порядку визначення осіб рекрутів на місцевому рівні. Ґрунтуючись на свідченнях дослідників, окреслено основні проблеми та наслідки, спричинені запровадженням і побутуванням указаної повинності, передусім при виконанні її натурою. До того ж відзначено вплив на життя українців на соціальному, матеріальному і побутовому рівнях. Зауважено на достовірності її відображення в рекрутських та солдатських піснях.

Ключові слова: рекрутська повинність, рекрутські та солдатські пісні, соціально-побутова пісенність України, фольклорні інтерпретації історичних явищ.

Надійшла 17.10.2019

Список використаних джерел

  1. Волковинський В.М. Рекрутська повинність. Енциклопедія історії України. Т. 9. Прил — С. Редкол. В.А. Смолій (голова) та ін. НАН України. Інститут історії України. Київ: Наукова думка, 2012. С. 173.
  2. Рекрутские наборы в России. Военный энциклопедический лексикон. Издаваемый обществом военных и литераторов. Ч. 11. Санкт-Петербург, 1847. С. 365.
  3. Рекрут. Военный энциклопедический лексикон. Издаваемый обществом военных и литераторов. Ч. 11. Санкт-Петербург, 1847. С. 364—365.
  4. Васильев М. Рекрутчина в малорусской песне (этнографический очерк). Киевская старина. 1889. № 8. С. 354—376.
  5. Рекрутські та солдатські пісні. Упоряд. А.Л. Іоаніді, О.А. Правдюк. Київ: Наукова думка, 1974. 623 с. (Серія «Українська народна творчість»).
  6. Грушевський О. По катастрофі 1708 року: Розквартированнє росийських полків на Українї. Записки Наукового Товариства імені Шевченка. Під ред. М. Грушевського. Львів, 1907. Т. LXXVIII. Кн.IV. С.5—25.
  7. Васильев М. Рекрутчина в малорусской песне (этнографический очерк). Киевская старина. 1889. № 9. С. 615—630.
  8. Зубрицький М.Причинки до істориї рекруччини в Галичинї при кінци XVIII і до половини XIX столїтя. Записки Наукового Товариства імені Шевченка. Під ред. М. Грушевського. Львів, 1901. Т. XLII. Кн. IV. С. 1—18.
  9. Килимник С.І. Український рік у народних звичаях в історичному освітленні: у 5 т. Вінніпег; Торонто: Укр. Нац. Вид. Ком., 1959. Т. 2: Весняний цикл. 251, [2] c.

читати публікацію»

Наші автори
Демоніум бойків: категорії «нечистих» покійників
Особливості традиційних демонологічних уявлень бойків про так званих нечистих («безпірних») мерців; на основі польових матеріалів та етнологічної літератури виділяється низка їх категорій; аналізуються особливі прикмети, риси поведінки та функції цих персонажів народної демонології.
Читати »

Польові дослідження російських і білоруських етнологів та етнолінгвістів на теренах Полісся України у 1945—1980-х рр.
На великому літературному матеріалі комплексно охарактеризовано польові дослідження території Полісся України, проведені в 1945—1980-х рр. співробітниками російських і білоруських етнологічних осередків, а також московськими етнолінгвістами та представниками інших народознавчих центрів Росії, України та Білорусі у рамках реалізації програми «Полесского этнолингвистического атла­са». Особлива увага звернена на їхню географію, методику проведення, тематику та наукові результати.
Читати »

Хто ж записав «Народнїй калєндар у Ровенськім повітї Волинської губернії»?
На основі аналізу наукового доробку і творчого шляху Василя Доманицького доводиться: дослідник ніколи не відвідував Рівненський повіт Волинської губернії, отже й не збирав етнографічні та фольклорні матеріали на його території. «Народнїй калєндар у Ровенськім повітї…» та інші етнографічні праці, що стосуються традиційно-побутової культури населення цього краю, вчений підготував на основі народознавчих джерел, які в середині XIX ст. зібрав Василь Абрамович — священик села Яполоті, нині Костопільського району Рівненської області.
Читати »