Народознавчі зошити. 2017. № 4 (136). С. 805–810
УДК 392.81:664.6](477.41/.42+477.82)
DOI https://doi.org/10.15407/nz2017.04.805
ПОЛІСЬКЕ ХЛІБОПЕКАРСЬКЕ ПРИЛАДДЯ ІЗ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ
Ципишев Сергій — заступник директора з наукової роботи
Музею народної архітектури і побуту у Львові ім.~К.~Шептицького.
Вул. Чернеча Гора, 1, Львів, 79014, Україна
Контакти: +38(068)5259185
Анотація. Аналізується поширене на теренах Полісся хлібопекарське приладдя, при виготовленні якого використовували матеріали рослинного походження. Присутній огляд процесів, в яких використовували такі предмети, особливу увагу закцентовано на їх важливості. Окремо описані вірування, обряди та звичаї, що безпосередньо чи опосередковано стосуються хлібопекарського приладдя із рослинної сировини, а також ті звичаєві чини, де таке приладдя відіграє ключову роль, творить нове культурне явище.
Ключові слова: хлібопекарське приладдя, рослинна сировина, хлібна діжка, хлібна лопата, помело, коцюба, традиційна культура, вірування, обряди, звичаї.
Надійшла 23.05.2017
Список використаних джерел:
- Аудіо архів Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф (далі АА ДНЦЗКСТК). — Ф. Березне(VII—VIII)—2013. — Од. зб. C. Ципишев, АФД13.С.1/23.
- АА ДНЦЗКСТК. — Ф.Березне(VII—VIII)—2013. — Од. зб. C. Ципишев, АФД14.С.5/7.
- АА ДНЦЗКСТК. — Ф. Володарка(VI)—2012. — Од. зб. C. Ципишев, АФД2.С.2/02.
- АА ДНЦЗКСТК. — Ф. Володарка(VI)—2012. — Од. зб. C. Ципишев, АФД3.С.1/22.
- АА ДНЦЗКСТК. — Ф. Володарка(VI)—2012. — Од. зб. C. Ципишев, АФД4.С.1/19.
- АА ДНЦЗКСТК. — Ф. Володарка(VI)—2012. — Од. зб. C. Ципишев, АФД5.С.1/15.
- АА ДНЦЗКСТК. — Ф. Володимирець(VII—VIII)—2009. — Од. зб. C. Ципишев, АК2/6.
- АА ДНЦЗКСТК. — Ф. Ємільчине(VII—VIII)—2011. — Од. зб. C. Ципишев, АФД1.С.1/20.
- АА ДНЦЗКСТК. — Ф. Ємільчине(VIІ—VІІІ)—2011. — Од. зб. C. Ципишев, АФД6.С.1/23.
- АА ДНЦЗКСТК. — Ф. Камінь-Каширський(VIІ—VІІІ)—2012. — Од. зб. C. Ципишев, АФД7.С.2/10.
- АА ДНЦЗКСТК. — Ф. Камінь-Каширський(VIІ—VІІІ)—2012. — Од. зб. C. Ципишев, АФД12.С.1/22.
- АА ДНЦЗКСТК. — Ф. Любешів(VII—VIII)—2015. — Од. зб. C. Ципишев, АФД1.С.1/30.
- АА ДНЦЗКСТК. — Ф. Любешів(VII—VIII)—2015. — Од. зб. C. Ципишев, АФД7.С.3/16.
- АА ДНЦЗКСТК. — Ф. Сарни(VII—VIII)—2008. — Од. зб. C. Ципишев, АК10/34.
- Архів МНАіП у Львові; Зв—102. Ципишев С.І. Звіт з етнографічної експедиції на Західну Бойківщину та прилегле підгір’я / Сергій Іванович Ципишев. — Львів, 2008. — 16 с.
- Архів МНАіП у Львові; Зв—103. Ципишев С.І. Звіт про відрядження у Великоберезнянський та Перечинський райони Закарпатської області / Сергій Іванович Ципишев. — Львів, 2009. — 9 с.
- Архів МНАіП у Львові. — Зв—105. Ципишев С.І. Звіт про відрядження у Воловецький та Міжгірський райони Закарпатської області / Сергій Іванович Ципишев. — Львів, 2010. — 12 с.
- Архів МНАП у Львові. — Зв—109. Ципишев С.І. Звіт про відрядження у КаміньКаширський, Любешівський та Маневицький райони Волинської області / Сергій Іванович Ципишев. — Львів, 2011. — С. 4.
- Архів МНАП у Львові. — Зв—111. Ципишев С.І. Звіт про відрядження у Ковельський, Старовижівський та Турійський райони Волинської області / Сергій Іванович Ципишев. — Львів, 2012. — С. 5.
- Архів МНАП у Львові. — Зв—106. Ципишев С.І. Звіт про відрядження у Любомльський, Шацький та Ратнівський райони Волинської області / Сергій Іванович Ципишев. — Львів, 2010. — 11 с.
- Артюх Л.Ф. Народне харчування українців та росіян північносхідних районів України / Лідія Федорівна Артюх. — Київ : Наукова думка, 1982. — 112 с.
- Артюх Л.Ф. Українська народна кулінарія (Історикоетнографічне дослідження) / Лідія Федорівна Артюх. — Київ : Наукова думка, 1977. — 156 с.
- Боренько Н. Поліфункціональні ознаки традиційних українських страв Рівненського Полісся / Надія Боренько // Матеріали до української етнології: щорічник. Збірник наукових праць. — Вип. 8 (11) / НАН України; ІМФЕ ім. М.Т. Рильського ; голов. ред. Г. Скрипник. — Київ, 2009. — С. 119—125.
- Глушко М. Походження та джерела вчиненого хліба в українців (культурногенетичний аспект) / Михайло Глушко // Народознавчі зошити: Двомісячник. — 2012. — Зош. 1 (103). — С. 3—18.
- Гонтар Т.О. Народне харчування українців Карпат / Таїсія Олександрівна Гонтар. — Київ : Наукова думка, 1979. — 138 с.
- Зюбровський А. Випікання повсякденного хліба українців південнозахідного історикоетнографічного регіону в кінці ХІХ — на початку ХХІ століть / Андрій Зюбровський // Народознавчі зошити. — 2014. — Зош. 2 (116).— С. 250—263.
- Кравченко В. Етнографічний нарис (про Волинь) / В. Кравченко // Древляни: Збірник статей і матеріалів з історії та культури Поліського краю. — Вип. 1. — Львів, 1996. — С. 257—282.
- Мала енциклопедія українського народознавства / за ред. чл.кор. НАН України, дра іст. наук, проф. Степана Павлюка ; НАН України ; Інститут народознавства — Львів : Інт народознавства НАН України, 2007. — 846 с.
- Пархоменко Т. Календарні звичаї та обряди Рівненщини: Матеріали польових досліджень / Пархоменко Тетяна Петрівна. — Рівне : Видавець Олег Зень, 2008. — 200 с. : кольор. іл., ноти.
- Радович Р. Хлібна діжа в інтер’єрі поліського житла / Роман Радович // Народознавчі зошити. — 2015. — Зош. 5 (125).— С. 1045—1053.
- Славянские древности: этнолингвистический словарь : в 5ти т. — Т. 2 (Д—К) / под. ред. Н.И. Толстого. — Москва : Международные отношения, 1999. — 702 с.
- Ципишев С. Різновиди хліба у побуті та обрядах / Сергій Ципишев // Етнокультура Рівненського Полісся / упоряд. В.П. Ковальчук. — Рівне : ПП ДМ, 2009. — 376 с. : з іл., нот.
- Ципишев С. Хлібні вироби в традиційній культурі поліщуків Зарічненщини: традиція і сучасність / Сергій Ципишев // Матеріали до української етнології: щорічник. Збірник наукових праць. — Вип. 10 (13) / НАН України; ІМФЕ ім. М.Т. Рильського ; голов. ред. Г. Скрпиник. — Київ, 2011. — С. 147—153.
- Шейн П.В. Материалы для изучения быта и языка русского населения СевероЗападного края. — Т. 3 / собр. и привед. в порядок П.В. Шейном. — Санкт-Петербург : Тип. Имп. Акад. наук, 1902. — 535 с.
- Moszyсski K. Kultura ludowa sіowian. CzкњжI: Kultura materjalna / Kazimierz Moszyсski. — Krakуw : Polska akademja umiejкtnoњci, 1929. — 710 c.