« 2019. № 5 (149)

Народознавчі зошити. 2019. № 5 (149). С. 1305—1330

УДК 398.332(477.51)

DOI https://doi.org/10.15407/nz2019.05.1305

ТРАДИЦІЙНІ КАЛЕНДАРНО-ПОБУТОВІ ЗВИЧАЇ ТА ОБРЯДИ СХІДНОГО ПОЛІССЯ (НА ПОЛЬОВИХ МАТЕРІАЛАХ З РІПКИНСЬКОГО Р‑НУ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛ.)

ГАЛАЙЧУК Володимир

ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-7780-5876

кандидат філологічних наук, доцент,

Львівський національний університет імені Івана Франка,

кафедра етнології,

вул. Університетська, 1, 79000, м. Львів, Україна

e-mail: halay_czuk@ukr.net

ЦИПИШЕВ Сергій

ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-5924-8930

заступник директора з наукової роботи,

Музей народної архітектури і побуту у Львові

імені Климентія Шептицького,

вул. Чернеча Гора, 1, 79014, м. Львів, Україна

e-mail: SerhiyTsypyshev@gmail.com

Анотація. Мета  публікації — опис та характеристика традиційних календарно-побутових звичаїв та обрядів поліщуків Ріпкинщини. Для досягнення цієї мети в липні—серпні 2017 р. автори статті  (як учасники Комплексної історико-етнографічної експедиції від Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф) зібрали польовий етнографічний матеріал на теренах Ріпкинського району. Предмет дослідження — традиційні календарні звичаї та обряди Ріпкинського району Чернігівської області. Задля цього укладено реєстр народного календаря поліщуків Ріпкинщини. З’ясовано прикметні звичаєво-побутові та світоглядні риси окремих свят. Акцентовано на маністичних, аграрних, скотарських, демонологічних та ін. мотивах тих чи інших звичаїв та обрядів. Для досягнення мети обрано хронологічно-проблемний принцип викладу матеріалу.

Ключові слова: Східне Полісся, Ріпкинщина, духовна культура, календарні звичаї та обряди.

Надійшла 9.10.2019

Список використаних джерел

  1. Архів ДНЦЗКСТК. Ф. Ріпки–2017. Од. зб. В. Галайчук.
  2. Архів ДНЦЗКСТК. Ф. Ріпки–2017. Од. зб. С. Ципишев.
  3. Толстая С. М. Полесский народный календарь. Москва: Индрик, 2005. 600с. (Традиционная духовная культура славян. Современные исследования).

читати публікацію»

Наші автори
Феміністська парадигма в культурній та соціальній антропології: західний досвід
У статті представлено докладний критичний огляд класичних праць в ділянці феміністської антропології; авторка висвітлює процес становлення та розвитку феміністської методології в культурній та соціальній антропології Західної Європи та США. Авторка послідовно висвітлює та порівнює ідеї, погляди та аргументи провідних дослідників, аналізує сутність наукових дискусій навколо ключових тем феміністського аналізу культури (про причини та механізми субординації та маргіналізації жінок), простежує еволюцію основних понять та теоретичних підходів феміністської антропології протягом 1970—1990-х років. Стаття дозволяє зрозуміти витоки сучасних гендерних студій в етнографічних дослідженнях.
Читати »

Головний командир УПА Роман Шухевич у фольклорній прозі Яворівщини
Із великого масиву повстанського героїчного епосу, що його автор записав на Яворівщині, виділено й проаналізовано тематичну групу мотивів про Головного командира УПА Романа Шухевича. Переважна більшість цих творів виникла й стала активно побутувати вже в часи відновленої у 1991 р. української державності, оскільки тепер з’явилися сприятливі для цього умови. Майже усі зафіксовані у цій місцевості народні оповідання про Р. Шухевича виводяться із поетичного вимислу, що засвідчує вагоме суспільно-політичне й художньо-естетичне значення цієї особи. Сам генерал постає в образі опоетизованого й уславленого національного героя — ідеалізованого борця за самостійну Україну, улюбленця широких народних мас.
Читати »

Особистісно-духовний розвиток засобами образотворчого мистецтва
У статті розглядається проблема втілення образу матері у творах образотворчого мистецтва з точки зору впливу на різні напрями особистісно-духовного розвитку людини. Зокрема, образ матері представлено у міфологічному, сакральному, мистецькому аспектах через репрезентацію відповідних творів образотворчого мистецтва (іконопис, живопис, скульптура). Зміст статті може успішно використовуватися студентами і викладачами різноманітних навчальних закладів у підготовці та проведенні занять з образотворчого мистецтва, а також у факультативній та позаурочній роботі.
Читати »