Народознавчі зошити. 2017. №1 (133). С. 136–153
УДК 392.8(477.86=161.2)
DOI https://doi.org/10.15407/nz2017.01.136
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0001-8111-6563
Надійшла 27.01.2017
Сапеляк Оксана Адамівна, кандидат історичних наук,
старший науковий співробітник
Інститут народознавства
Національної академії наук України,
відділ етнології сучасності,
Львів-центр, проспект Свободи, 15, 79000, м. Львів, Україна
Контакти: e-mail: oksana.sapelyak@gmail.com
Анотація. Розглядаються регіональні особливості народного традиційного харчування покутян. Народна пожива регіону прокласифікована в єдності з духовним життям українців: щоденна їжа (пісна і скоромна), святкова, обрядові страви. Звертається увага на спільні та відмінні характеристики харчування українців у селах та містах; на емоційно-психологічний та виховний аспект; відповідності сучасним загальноєвропейським рекомендаціям, що їх пропонують наукові дослідження в галузі харчування та охорони здоров’я.
Ключові слова: продукти харчування, щоденна пожива, обрядові страви, святкова їжа, технологія приготування страв, напої, приправи.
Список використаних джерел:
- Архів ІН НАН України. — Ф. 1. — Оп. 2. — Од. зб. 705. — 169 арк.
- Богачевська-Хом’як М. Білим по білому. Жінки в громадському житті України. 1884—1939 / М.Богачевська-Хом’як. — Київ : Либідь, 1995. — 424 с.
- ГолубовичІ. Народна пожива в Снятинському повіті / І. Голубович // Матеріали до українсько-руської етнології. — Львів, 1918. — Т. 18. — С. 48—70.
- Гонтар Т.О. Народне харчування українців Карпат / Т.О. Гонтар. — Київ : Наукова думка, 1979. — 138 с.
- Мохорук Д. Село моє Топорівці. Історико-краєзнавчий та етнографічний збірник. Етнографічний образ села / Д.Мохорук. — Косів, 2008. — Т. 6. — 367с.
- ПаньківМ.І. Народна їжа на Покутті / М.І. Паньків. — Івано-Франківськ, 1991. — 20 с.
- Савчук М. З кулінарного минулого Коломийщини. Краєзнавчий нарис / М. Савчук. — 2010. — 56 с.
- Сапеляк О. Українська спільнота в Аргентіні. Історико-етнологічний аспект / О. Сапеляк. — Львів, 2008. — 286 с.
- Смеречанський Р. Городенківщина. Стежками століть / Р. Смеречанський, О. Каглян, В. Никифорук. — Івано-Франківськ, 2009. — 136 с.
- Терлецька З. Українські страви / З. Терлецька. — Нью-Йорк, 1990. — 201 с.
- Франків В. Історія Чернятина / В. Франків, Ю. Боднарчук. — 1991. — 136 с.
- Kolberg Oskar. Pokucie. Obraz etnograficzny / Oskar Kolberg. — Krakόw, 1882. — T. II.
- Waigel L. Rys miasta Kolomyja / L. Waigel. — Kolomyja, 1887.
- Ластовецький С.М. Історія села Ворона / С.М. Ластовецький // www.history iv-fr.net.