« 2019. № 1 (145)

Народознавчі зошити. 2019. № 1 (145). С. 130—141

УДК 7. 01. 26: 7. 04
DOI https://doi.org/10.15407/nz2019.01.130

ВПЛИВ НАРОДНОГО МИСТЕЦТВА НА ПОШУК НОВИХ РІШЕНЬ У СУЧАСНОМУ ІКОНОПИСІ ЛАВРСЬКИХ ХУДОЖНІХ МАЙСТЕРЕНЬ ІМ. І. ЇЖАКЕВИЧА

ВІЛЬХОВЕЦЬКА Катерина

ORCID ID: 0000-0002-5251-4252

аспірантка,

Київський національний університет

культури та мистецтв

вул. М. Чигоріна, 20, м. Київ, 01042, Україна

Контакти: e-mail: vilkhovetska.art@gmail.com

Анотація. Розглядається та аналізується діяльність лаврських іконописних шкіл-малярень (від ХVІІ ст. до сучасності), здійснюється пошук їх нової художньої мови і схильність до впливу народного мистецтва. Через короткі есе, створені на базі інтерв’ю, стаття ознайомлює з сучасними іконописцями лаврських художніх майстерень ім. І. Їжакевича, які у своїй творчості продовжують мистецькі традиції попередників.

Ключові слова: лаврські малярні, церковне мистецтво, стінопис, іконопис, іконописець, народне мистецтво, художник, канон.

Надійшла 31.01.2019

Список використаних джерел

  1. Жолтовський П.М. Малюнки Києво-Лаврської іконописної майстерні. Альбом-каталог. Київ: Наукова думка. 1982. 285 с.
  2. Шиденко В.А. Вибрані праці з історії Києво-Печер­ської лаври (російською мовою). Київ: НКПІКЗ; Фенікс, 2008. 256 с.
  3. Лопухіна О.В. Діяльність та художній напрям лаврської іконописної майстерні в ХІХ — поч. ХХ ст. Лаврський альманах. Києво-Печерська лавра в контексті української історії та культури. 1999. Вип. 2. С. 11—17.
  4. Дундяк І. Іван Їжакевич і церковне мистецтво України другої пол. ХХ ст. Народознавчі зошити. 2016. № 5. С. 1095—1101.

читати публікацію»

Наші автори
Демоніум бойків: категорії «нечистих» покійників
Особливості традиційних демонологічних уявлень бойків про так званих нечистих («безпірних») мерців; на основі польових матеріалів та етнологічної літератури виділяється низка їх категорій; аналізуються особливі прикмети, риси поведінки та функції цих персонажів народної демонології.
Читати »

Особливості формування ідентифікаційного простору України наприкінці ХХ — на поч. ХХІ ст.: конфесійний аспект
У статті розглядаються особливості формування ідентифікаційного простору України кін. ХХ — поч. XXI ст., зокрема аналізуються перспективи участі Церкви у становленні української громадянської нації в умовах поліконфесійного суспільства. Автор намагається поєднати макроі мікропідходи, приділяючи особливу увагу аналізу повсякденного життєвого досвіду сучасних українців із широким використанням авторських емпіричних досліджень.
Читати »

Особистісно-духовний розвиток засобами образотворчого мистецтва
У статті розглядається проблема втілення образу матері у творах образотворчого мистецтва з точки зору впливу на різні напрями особистісно-духовного розвитку людини. Зокрема, образ матері представлено у міфологічному, сакральному, мистецькому аспектах через репрезентацію відповідних творів образотворчого мистецтва (іконопис, живопис, скульптура). Зміст статті може успішно використовуватися студентами і викладачами різноманітних навчальних закладів у підготовці та проведенні занять з образотворчого мистецтва, а також у факультативній та позаурочній роботі.
Читати »